Kesätöissä Oulun Energialla: Kokemuksia kunnossapidosta ja dokumentoinnista
Esittelyssä on useampi energia-alan työpaikka ja blogissa kuullaan kokemuksia monipuolisesti erilaisista voimantuotantoa tukevista tehtävistä. Eri alojen insinööriopiskelijat viettävät kesänsä varmistamassa voimantuotannon prosessien sujuvuutta. Tässä blogissa tutustutaan tarkemmin Oulun Energian voimalaitoksilla työskenteleviin mekaanisen kunnossapidon kesäharjoittelijoihin, kunnossapidon kesämestariin sekä tekniseen dokumentoijaan.
Asennuksia, voitelua ja tarkistuksia – Millainen on mekaanisen kunnossapidon kesä?
Kesällä Toppilan voimalaitokselta löytyy tusina taitavia eri alojen insinööriopiskelijoita. Heillä on tärkeä rooli voimantuotannossa varmistaa, että laitteet ja niiden myötä koko prosessi toimii moitteetta. Mekaanisen kunnossapidon kesätyöntekijät Sofia Turunen, Atte Hauru ja Niklas Kunze ovat viettämässä ensimmäisiä kesiään Oulun Energialla. Kolmikko kertoo kesän vierähtäneen nopeasti monipuolisten tehtävien parissa.
”Työtehtäviini kuuluvat erilaiset voimalaitosten laitteiden ja koneiden huoltoon liittyvät asennustyöt”, Turunen aloittaa.
Esimerkkinä hän mainitsee viimeisimmän työtehtävänsä olleen savukaasupuhaltimien siipien vaihtaminen ja puhdistus.
”Omalla aktiivisudella on ollut paljon merkitystä, olen päässyt mukaan moniin mielenkiintoisiin tehtäviin olemalla aktiivinen”, Turunen lisää.
Hauru puolestaan kertoo tekevänsä voiteluhuollon tehtäviä erilaisten moottorien ja pumppujen parissa sekä Toppilan että Laanilan voimalaitoksilla.
”Suoritan moottoreiden ja pumppujen voitelu- ja tarkastuskierroksia ja revisioiden aikana laitteiden öljynvaihtoa”, hän kiteyttää työnkuvaansa. Monipuolisista tehtävistä on löytynyt myös suosikkeja.
”Tähän mennessä mielenkiintoisimmat työtehtävät ovat olleet biovoimalaitoksen revision aikana suoritetut tehtävät. Työt olivat lähinnä öljynvaihtoja, joissa toteutustapaa joutui ajoittain miettimään ja soveltamaan. Nautin tässä työssä vapaudesta aikatauluttaa päiviäni itse ennakkohuoltolistan mukaan”, Hauru kertoo.
Mekaanisen kunnossapidon tiimin sisällä tehtävät vaihtelevat ja ensimmäistä vuotta konetekniikkaa opiskeleva Kunze kertookin, että hän tavallisesti kulkee vakituisten asentajien kanssa suorittamassa mekaanisia asennuksia ja tarkistuksia. Vastaavasti Hauru mainitsi aiemmin hänen työnsä olevan hyvin itsenäistä.
Vaikka Turunen, Hauru ja Kunze ovat tehneet kesän aikana keskenään hyvin erilaisia tehtäviä, yhteistä jokaisen kesässä on ollut uusien taitojen oppiminen. Turunen kertoo, että hän on oppinut kesän aikana esimerkiksi hitsaamaan, Kunze on kerryttänyt kunnossapitoon liittyvää tietotaitoaan ja Hauru sanoo, että kesän aikana opitut asiat tukevat opinnoissa saatua teoriapohjaista osaamista. Kesätyöntekijät kiittelevät voimalaitosten vakituista henkilökuntaa lämpimästä vastaanotosta, kattavasta perehdytyksestä ja työpaikan kannustavasta ilmapiiristä.
”Oulun Energian työyhteisö on rento ja ammattitaitoinen. Koen, että minuun on kesätyöntekijänä luotettu. Voisin lämpimästi suositella Oulun Energiaa myös muille energia-alan kesätyöpaikkaa pohtiville”, Hauru tiivistää.
Kesämestari on kesätyöntekijöiden tukena
Oulun ammattikorkeakoulussa konetekniikan opintojaan viimeistelevä Johanna Seppänen teki viime kesänä samoja tehtäviä kuin aiemmin esitelty kolmikko, mutta täksi kesäksi hän on edennyt mekaanisen kunnossapidon kesämestariksi.
Seppäsen päivät täyttyvät esihenkilön tehtävistä, töiden suunnittelusta, tehtävälistojen läpikäynnistä, työlupien laatimisesta ja työturvallisuuden valvonnasta. Mekaanisen kunnossapidon kesämestarina Seppänen tarkastaa päivittäin onko voimalaitoksilla vuorokauden aikana ilmennyt ongelmia, sitten hän valmistelee muiden tehtäviä työkohteisiin esimerkiksi kirjoittamalla työlupia, joita asentajat tarvitsevat. Hän tekee myös läheistä yhteistyötä kesätyöntekijöiden kanssa ja ohjaa heitä tehtävissään. Välillä Seppänen jalkautuu myös itse auttamaan asentajia, mutta muuten päivät kuluvat esihenkilötehtävien parissa.
”Oulun Energialla työskentely on kartuttanut minulle arvokasta kokemusta esihenkilön työstä ja varmistanut sen, että opiskelen juuri oikeaa alaa”, Seppänen päättää.
Vasemmalta tekninen dokumentoija Elmeri Lehtinen, kunnossapidon kesätyöntekijät Atte Hauru ja Niklas Kunze, kunnossapidon kesämestari Johanna Seppänen ja kunnossapidon kesätyöntekijä Sofia Turunen.
Kunnossapitojärjestelmän päivittelyä ja kehitystä
Jo toista kesäänsä Oulun Energialla viettää myös konetekniikkaa opiskeleva Elmeri Lehtinen. Lehtisellä on jo kokemusta erilaisista energia-alan työpaikoista, sillä hän toimi viime kesänä asentajana Oulun Energialla. Tämä kesä Lehtisellä on vierähtänyt uusissa haasteissa, kunnossapitojärjestelmien päivittämisessä, teknisenä dokumentoijana.
”Tänä kesänä olen tehnyt monen näköisiä kenttä- ja toimistohommia. Vaihtelua ja ongelmien ratkaisua ei ole tehtävästäni puuttunut”, Lehtinen toteaa.
Pääasiassa Lehtinen päivittää ja kehittää kunnossapitojärjestelmää esimerkiksi laiteprofiileja kuvaamalla ja tyyppitietoja keräämällä. Hän kertoo myös, että ajoittain hän luo täysin uusia laiteprofiileja, joka tuo mukavaa haastetta tehtäviin jatkuvasti. Myös huoltolistojen organisointityöt löytyvät Lehtisen työpöydältä.
Tuleville kesätyöntekijöille, Lehtinen lähettää seuraavat terveiset,
”Täällä on saanut apua aina, kun sitä tarvitsee. Talossa on hyvä meininki, suosittelen!”
Energia-alan työpaikoista kiinnostuneille
Oulun Energialla on vuosittain tarjolla monipuolisia energia-alan työpaikkoja ja kesäharjoittelupaikkoja tulevaisuuden ammattilaisille. Energia-ala tarjoaa monia mahdollisuuksia merkityksellisen työn parissa ja energiayhtiöissä kohtaavatkin lukuisten eri alojen ammattilaiset. Opiskelijalle luonnollinen reitti energian pariin on usein harjoittelu- tai opinnäytetyöpaikka, joita tarjoamme vuosittain kymmenille opiskelijoille.
Innostuitko?
Etsimme tulevaisuuden talentteja jatkuvasti joukkoomme harjoittelujen ja opinnäytetyöpaikkojen kautta. Kesäisin tarjoamme kymmeniä harjoittelupaikkoja eri alojen opiskelijoille ja osaajille.
Hae meille töihin