Huoltotöitä ja hitsaamista - kesätöissä mekaanisessa kunnossapidossa
Kunnossapitoa, ennakkohuoltoja ja hauskaa ryhmähenkeä – niistä on mekaanisen kunnossapidon kesätyöntekijöiden kesä tehty. Eri tekniikan aloilta lähtöisin olevat kesätyöntekijät työskentelevät Oulun Energian voimalaitoksilla erilaisten huolto-, asennus- ja tarkastustehtävien parissa, joiden avulla varmistetaan laitosten luotettava ja turvallinen toiminta.
Tänä kesänä mekaanisen kunnossapidon tehtävien parissa työskentelevät Valtteri Tolonen, Elmeri Lehtinen, Johanna Seppänen, Joonas Keränen ja Taru Loponen. Heidän lähimpänä esimiehenään toimii kesämestarina työskentelevä Joni Erkkilä, joka oli viime vuonna myös mekaanisen kunnossapidon kesätyöläisenä.
Vaikka kaikki mekaanisen kunnossapidon kesätyöntekijät työskentelevät samalla nimikkeellä, on työtehtävien välillä silti eroja. Osan tehtävistä painottuu voiteluhuoltoon, kun taas osalla työt keskittyvät ennakkohuolto- ja tarkastustöihin. “Loponen on työskennellyt ennakkohuoltojen parissa, kun taas minä ja Keränen olemme tehneet enemmän huoltoon liittyviä asennustöitä laitoksen koneisiin ja laitteisiin”, Seppänen kertoo.
“Työtehtäviä on täällä monipuolisesti, mutta tavallisesti kohdallani ne ovat laakereiden ja ketjujen voitelua, öljyjen vaihtoa ja lisäystä tai rasvausautomaattien ylläpitoa”, voiteluhuoltoon keskittynyt Tolonen toteaa. “Olen työskennellyt välillä Tolosen kanssa voitelutöiden parissa, mutta toisinaan myös erilaiset hitsaus- ja metallityöt ovat kuuluneet päiviini”, Lehtinen lisää.
Kunnossapidosta kesämestariksi
Joni Erkkilä on viihtynyt Oulun Energialla, ja parhaillaan onkin käynnissä jo toinen kesä samassa paikassa. Työtehtävät ovat kuitenkin muuttuneet viime kesästä, sillä aiemmin mekaanisessa kunnossapidossa työskennellyt Erkkilä toimii nyt kesämestarina.
Kesämestarin työnkuva pitää sisällään esimiestehtävien lisäksi tehtävälistojen läpikäyntiä ja työlupien laatimista. Töiden organisoinnin ohella Erkkilä tekee tarkastuksia, työturvallisuuden valvontaa ja tykkää olla myös itse apuna työmailla. “Tykkään tehdä käsillä töitä, joten olen yleensä muiden mukana itse työn teossa”, hän kertoo.
Esimiestehtävässä toimiminen vaatii sinnikästä ja itsenäistä otetta, jotta työt saadaan organisoitua oman ryhmän lisäksi välillä myös urakoitsijoille. Erkkilä on viihtynyt sopivasti haastavassa työssään. “Tehtävässäni tarvitaan ehdottomasti oma-aloitteisuutta ja sosiaalisia taitoja, sillä erilaisia asioita pitää selvittää päivittäin soittamalla vanhemmille asentajille tai asiantuntijoille. Aina tietoa ei kuitenkaan heiltäkään löydy, jolloin ongelmaa yritetään ratkoa netin ja arkistojen avulla”, Erkkilä kertoo.
Rohkeutta, asennetta ja innokkuutta
Monilla kesätyöläisillä ei ole kokemusta mekaanisen kunnossapidon tai kesämestarin työnkuvaa vastaavista tehtävistä ennen niissä työskentelyä. Jännittävä tilanne uuden edessä on kuitenkin kääntynyt palkitsevaksi kokemuksesi kesätyöläisten silmissä.
“Voin kyllä suositella tätä paikkaa, rohkealla ja innokkaalla asenteella pärjää pitkälle”, Seppänen kertoo. “Ja jos miettii osaako joitakin asioita, niin tekemällä oppii tässä hommassa tosi paljon. Töitä ei tarvitse tehdä yksin vaan yleensä mukana on vanhempi asentaja, joka auttaa tarvittaessa”, Keränen ja Loponen täydentävät.
“Täällä on ollut mukava tehdä töitä rennon ilmapiirin, sopivan työtahdin ja osittain itsenäisen työn vuoksi. Olen saanut kehittää omia metallityötaitojani konepajalla työskennellessä kesän aikana”, Lehtinen kuvailee.
Kesä tiiviissä työyhteisössä tuo myös mukanaan ikimuistoisia tapahtumia ja luo iloisia muistoja. “Mieleen on jäänyt erityisesti ainakin jo hetken toivottamalta tuntuneiden tuhkaluukkujen auki kampeaminen biovoimalaitoksella”, Lehtinen naureskelee. “Parasta kesässä on kyllä ollut mukavat työtoverit”, Loponen toteaa. “Ja perjantain lounastauot porukalla”, Keränen täydentää.
“Pidän siitä, että jokainen päivä on erilainen ja työtehtäviä on monipuolisesti - parasta on kuitenkin se, kun itselle asetettu vastuualue saadaan hoidettua onnistuneesti loppuun ryhmän kanssa!”, Erkkilä toteaa innostuneena.
Kesän aikana konepajalla suoritetaan mm. erilaisia hitsaustöitä. (Kuva: Elmeri Lehtinen)