Joululahjaksi tukea nuorten mielenterveystyölle
Tänäkin jouluna annamme vain aineettoman lahjan, joka suunnataan paikalliseen kohteeseen. Tällä kertaa lahjan saaja on MIELI Oulun seudun mielenterveys ry (Oulun kriisikeskus), jossa lahja ohjataan nuorille suunnattujen palveluiden ylläpitämiseen.
Nuorten hyvinvointi tai oikeastaan pahoinvointi on ollut jo pitkään esillä, eivätkä mielenterveyspalveluiden resurssit riitä täyttämään olemassa olevaa tarvetta. Tästä viestii muun muassa se, että joka kymmenes Mieli ry:n ylläpitämään Sekasin-chattiin yhteydessä oleva nuori kamppailee itsetuhoisten ajatusten kanssa.
”Ongelmat kasautuvat koska apua ei saada tarpeeksi ajoissa ja yhä useampi on yhteyttä ottaessaan jo todella huonossa kunnossa. Mielenterveyspalvelut eivät toimi Suomessa kuten pitää, järjestelmä on repaleinen sekä monimutkainen ja jonotusajat ovat kohtuuttomia”, Sekasin-chattiä Oulun kriisikeskuksessa koordinoiva kriisityöntekijä Minna Rautio toteaa.
Oulun Kriisikeskuksen tarkoitus on täydentää mielenterveyspalveluita ja tarjota apua akuuteissa tilanteissa. Toiminta perustuu siihen, että asiakkaaksi voi tulla täysin anonyymisti. Asiakastietoja ei kirjata eikä toiminnassa käytetä asiakastietokantaa. Apu on luonteeltaan lyhytaikaista, jonka tarkoitus on saatella asiakas pahimman yli. Palvelu on asiakkaalle myös maksutonta.
”Otamme vastaan asiakkaita Oulun kriisikeskuksessa Kauppurienkatu 23:ssa. Kriisityöntekijän voi tavata myös puhelimitse tai videoyhteydellä.”
Mieli ry:n Sekasin-chattiin on vuosittain yhteydessä jopa 170 000 nuorta
Nuorille suunnattu Sekasin-chat tavoittaa 12–29-vuotiaat siellä, missä nuoret jo valmiiksi ovat, eli netissä. Chatin toisessa päässä vastaamassa on koulutettujen vapaaehtoisten joukko.
”Surullista tällä hetkellä on kuitenkin se, että nuoret tietävät chatistä todella hyvin, mutta päivystäjiä on yhä liian vähän. Chatissa jonotusaika saattaa olla jopa 2–3 tuntia, ja se on aivan liian pitkä aika”, Rautio huokaa.
Lahjoitusvaroilla Oulun kriisikeskus pystyy jatkamaan hetkellisesti Oulussa Sekasin-chatin koordinointia, sillä jatkuvia resursseja toiminnan ylläpitämiselle ei ole.
Vapaaehtoisten koulutus ja tukeminen sekä uusien vapaaehtoisten rekrytointi vaatii resursseja. Tänä vuonna osa-aikaisen koordinaattorin avulla on pystytty kasvattamaan Sekasin-chatissä työskentelevien vapaaehtoisten määrää neljästä henkilöstä kolmeenkymmeneen ja keskusteluja on käyty yli kolminkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna.
Nyt on kuitenkin uhkana, että hyvin toimiva palvelu lakkaa puuttuvan rahoituksen takia.
Oulun kriisikeskuksen kriisityöntekijä ja Sekasin-chatin koordinaattori Minna Rautio.
”Jotta saamme pidettyä nykyiset vapaaehtoiset ja tarjoamaan esimerkiksi lisäkoulutusta ja tukea tarvitsemme siihen resursseja esimerkiksi juuri tällaisten lahjoitusten muodossa”, Rautio toteaa.
Vapaaehtoisissa auttamisen voima
Sekasin-chatissa päivystää ammattilaisten lisäksi iso joukko vapaaehtoisia, jotka ovat kirjava joukko eri ikäisiä ihmisiä. Nuorimmat ovat 23-vuotiaita, joka on myös vapaaehtoisuuden alaikäraja. Vanhimmat ovat jo eläkeiässä. Vapaaehtoisia yhdistää se, että kaikki haluavat aidosti auttaa. Lisäksi toiminnan joustavuus sopii usealle - päivystystä voi tehdä mistä vaan täysin omien ehtojensa mukaan. Koulutus käydään myös verkossa.
Vaikka chatissä päivystetään itsenäisesti, on toiminta yhteisöllistä. Tukena on aina Mieli ry:n Sekasin-kollektiivin työntekijät. Lisäksi vapaaehtoiset kokoontuvat yhteen esimerkiksi virkistäytymään sekä keskustelemaan mietityttämään jääneistä tapauksista.
”Nämä ovat yhteiset talkoot nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Ilman vapaaehtoisia tämä ei toimisi”, Rautio summaa.
Mistä nuorten lisääntynyt pahoinvointi sitten johtuu?
Nuorten pahoinvoinnille on tällä hetkellä monta tekijää. Edelleen kuormittaa korona ja siitä aiheutuneet poikkeusolot. Nuoret ovat reagoineet vahvasti myös Ukrainan sotaan sekä yleisesti maailman -ja ympäristön tilanteeseen. Nuorten maailma on myös täysin erilainen kuin vanhemman sukupolven aikana.
”Kiusaaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on ihan eri sfääreissä kuin ennen. Se tulee kotiin ja se on jatkuvasti läsnä. Nuoria puristetaan monelta suunnalta ja samaan aikaan palveluja on vähennetty. Esimerkiksi lukiouudistus on ajanut nuoria uupumaan. Ratkaisukeinoja ei myöskään opeteta. Kouluissa ja oppilaitoksissa on onneksi hiljattain lisätty tunnekasvatusta. Tästä olen erityisen iloinen”, Rautio hymyilee.
Raution mukaan nuoret elävät kovassa maailmassa, jossa sosiaalinen media luo valtavat paineet siitä, millainen tulisi olla.
”Pitäisi olla mukana monessa, menestyä, olla hyvässä kunnossa ja kauniskin. Vaatimukset ovat aivan valtavat, joita on mahdotonta saavuttaa tai sitten ne saavutetaan todella kovalla hinnalla. Ihminen on kuitenkin pysynyt lähes muuttumattomana ja kaikki mitä oikeasti tarvitaan, on se, että nuori tulee aidosti nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. En yhtään ihmetele, että pieni ihminen on tässä hukassa.”
Raution viesti läheisille on lempeä: ”Parasta mitä voit toiselle antaa on läsnäolo, se että sinulla on oikeasti aikaa kuulla mitä kuuluu. Yhteiset hetket muistetaan ja ne ovat arvokasta pääomaa koko loppuelämän ajaksi.”
Minnan vinkki oman hyvinvoinnin ylläpitoon ja vahvistamiseen: tutustu kattaviin ja ilmaisiin materiaaleihimme MIELI ry:n sivuilta
Tutustu MIELI Ry:n vapaaehtoistoimintaan ja anna merkityksellinen lahja.