Kesätöissä Oulun Energialla: Ympäristön vaalimista turvesoilla ja jätteitä jalostamalla
Työllistämme kesällä 2021 yhteensä 31 kesätyöntekijää monenlaisiin tehtäviin niin tuotannon kuin tukitoimintojenkin parissa. Kaksiosaisessa kesätyö-blogisarjassa kurkistetaan kesätyöntekijöiden taipaleeseen Oulun Energian eri toiminnoissa. Tällä kertaa kysyimme kuulumisia Ruskon jätteiden lajittelulaitoksella työskenteleviltä Ollilta ja Elleltä sekä Turveruukissa ympäristömonitoroinnin tehtäviä tekevältä Linnealta.
Paarmoja ja pH-arvoja: kesätöissä Turveruukilla
”Sen kyllä allekirjoitan, että paarmat ovat tänä kesänä varpusen kokoista” nauraa Turveruukilla kesäharjoittelijana toimiva Linnea, jolle soiden eläimistö on kesän aikana ehtinyt tulla tutuksi. Linnean työnkuvaan kuuluu ympäristömonitorointi, jonka tehtävä on pitää huolta turpeentuotantoalueiden ympäristöasioista, kuten vedenlaadusta. Sitä testataan tutkimalla tuotantoalueen vedestä otettuja näytteitä. Jos vaikkapa veden pH-arvot eivät ole mitä pitäisi, otetaan siitä näyte, joka lähetetään laboratorioon jatkotutkimusta varten. Erilaiset mittaustulokset myös kirjataan tarkasti ylös. Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa opiskelevan Linnean työpäiviin kuuluu siis paitsi vierailuja turvesoilla aina Tervolassa asti, myös toimistopäiviä Turveruukin toimipisteellä Toppilassa.
”Tämä oli kyllä minulle ihan ykköspaikka mihin halusin töihin, sillä tulevaisuudessa minua kiinnostaa suuntautua teollisuuden ympäristömonitorointiin”, kertoo Linnea, joka sanoo lähettäneensä kesätyöhakemuksen Oulun Energialle heti haun alettua. Ja työ onkin ollut odotusten mukaista. Erityisesti Linnea on pitänyt työn monipuolisuudesta ja siitä, että työssä on päässyt itse ottamaan vastuuta tehtävistään. ”Olen myös oppinut paljon turpeentuotannon merkityksestä ympäröivälle luonnolle sekä esimerkiksi jälkihoitoprosessista, jonka avulla tuotantoalueesta huolehditaan, kun sen käyttö turpeentuotantoon lopetetaan”, Linnea kertoo.
Prosessien kehittämistä jätteiden lajittelulaitoksella
Ollin ja Ellen kesätyö teknisinä harjoittelijoina Oulun Energian jätteen lajittelulaitoksella Ruskossa on siinä mielessä ainutlaatuinen, että he ovat ensimmäisiä kesätyöntekijöitä laitoksella sen ollessa toiminnassa. Vuoden 2020 lopulla käyttöönotetulla jätteiden lajittelulaitoksella rakennusalan, kaupan ja teollisuuden jätteet lajitellaan ja jakeet toimitetaan eteenpäin kierrätystä ja hyötykäyttöä varten. Laitoksen päätuotteena jätteistä jalostetaan SRF-kierrätyspolttoainetta, joka hyödynnetään Laanilan biovoimalaitoksen energiantuotannossa.
Ollin ja Ellen työt koostuvat monenlaisista laitoksen tehtävistä, kuten tuotannon resurssienhallinnasta sekä raportoinnista. Tuoreella laitoksella kesätyöntekijät ovat päässeet mukaan myös prosessien kehittämiseen, kuten projektiin, jossa laitoksen kuljettimia pyritään tekemään tiiviimmäksi. ”Tällä hetkellä laitoksen kuljettimet vuotavat hieman, jonka takia pinnoille kerääntyy materiaalia. Tätä pyritään kehittämään yhdessä urakoitsijan kanssa ja tuloksena on toivottavasti siistimpi prosessi”, kertoo Olli.
Ollin ja Ellen mukaan työ on muokattavissa paljon harjoittelijoiden itsensä näköiseksi, ja uteliaalla asenteella pääsee pitkälle. ”Ympäristötekniikan opiskelijana on ollut mielenkiintoista päästä oppimaan myös kone- ja prosessitekniikasta käytännön kautta”, kertoo Elle.
Lajittelulaitoksen porukka on hitsautunut jo lyhyessä ajassa tiiviisti yhteen. Työt otetaan vakavasti, mutta hommia tehdään pilke silmäkulmassa. ”Kun alkukesästä luin käyttöpäiväkirjaa niin ihmettelin siellä toistuvia kirjauksia rumpuseulan jumittaneesta ’jäätävästä makkarasta’. Pian selvisi, että sillä tarkoitettiin tukosta, joka rummun liikkeen takia muovautuu pitkäksi pötkyläksi” muistelee Olli.
Viihtyisä työyhteisö ja mielekkäät tehtävät ovat taanneet sen, että Olli ja Elle ovat tulleet mielellään kesätöihin joka aamu. ”Tuntuu, että aika on mennyt ihan hujauksessa”, he päivittelevät.
Avoin mieli ja aito kiinnostus tärkeitä
Niin Linnea, kuin Elle ja Olli muistuttavat tulevia hakijoita avoimen mielen ja itsenäisen asenteen merkityksestä kesätöissä – näin oppii itse eniten ja kesätöistä jää mahdollisimman paljon käteen. Vakiohenkilökunta luottaa kesätyöntekijöihin ja se ilmenee siinä, että oma-aloitteinen asenne on tärkeää. ”Oma kiinnostus työtä kohtaan on tärkeää ja ympäristöään kannattaa koko ajan havainnoida, ja tarttua esimerkiksi huomaamiinsa epäkohtiin”, Linnea vinkkaa. ”Kaikkea ei tarvitse tietää etukäteen eikä siitä tarvitse stressata, täällä kyllä oppii”, Olli tiivistää.