Lämpöakku lämmittää koteja talvella
Oulussa Laanilan tehdasalueella, syvällä maan alla, on Oulun Energian valtava lämpöakku.
Akku on 190 000 m³ kokoinen säiliö, joka on täynnä kuumaa vettä. Akkua ladataan eli säiliön vettä lämmitetään kaukolämmöllä. Kun akku on ladattu täyteen, vesi on yli 90-asteista.
Lämpöakkua käytetään lämmittämään kaukolämpöputkistossa kiertävää vettä silloin, kun kaukolämpöä käytetään paljon, eli käytännössä pakkasjaksoilla. Vastaavasti silloin, kun kaukolämpöä kulutetaan vähemmän kuin tuotetaan, kaukolämmön vedellä ladataan akkua.
Akun varastointikapasiteetti on maksimissaan 8 GWh, mikä on todella paljon: se vastaa 400–500 omakotitalon vuotuista lämmön kulutusta!
Vähentää öljyn kulutusta
Kaukolämpöakku on paitsi taloudellinen, myös ympäristöystävällinen tapa tuottaa kaukolämpöä.
”Kun tuotettua kaukolämpöä voidaan purkaa akusta tarvittaessa, vähentää se oleellisesti öljyn käyttöä kaukolämmön tuotannossa kulutushuippujen aikana”, kertoo Oulun Energian tuotantojohtaja Tommi Kantola.
Kaukolämmön päätuotantoyksiköitä ovat Laanilan biovoimalaitos ja Toppilan voimalaitos, joiden pääpolttoaineena on puu. Kun niiden teho ei lämmönkulutuspiikkien aikana riitä, käynnistetään ympäri kaupunkia olevia öljylämpökeskuksia.
Koska kalliovarasto mahdollistaa kaukolämmön tuotannon optimoinnin, pystytään vähäpäästöisten päätuotantoyksiköiden käyttö maksimoimaan ja fossiilisen polttoaineen käyttöä vähentämään.
”Kallioakun ja toisen pienemmän, Toppilassa sijaitsevan akun yhteisvaikutuksesta öljyn käytön voidaan arvioida olevan noin puolet siitä, mitä se olisi ilman akkuja. Kallioakun vaikutus tästä on noin puolet”, Kantola kertoo.
Oulun Energia oli edelläkävijä
Maanalainen säiliö on Laanilan alueen tehtaiden käytössä ollut, kallioon louhittu valtavan kokoinen polttoainesäiliö. Kun sitä ei enää tarvittu polttoainekäytössä, se muutettiin kaukolämpöakuksi 1990-luvun loppupuolella. Se oli pitkään Euroopan suurin kalliovarasto. Nyt monet muutkin energiayhtiöt ovat rakentamassa vastaavalaisia lämpövarastoja. Monet ovat hakeneet niihin mallia Oulusta.
”Se on ollut meillä niin pitkään, että se on arkipäivää. Aikoinaan se on varmaan rakennettu taloudellisista lähtökohdista, eli on haluttu optimoida tuotantoa, mutta ehkä jo silloin on ymmärretty, että tällä on merkitystä myös ympäristölle”, Kantola pohdiskelee.
Maanalainen akku
- Yläreuna sijaitsee 20 metriä maanpinnan alapuolella, alareuna noin 40 metriä
- Luola on noin 20 metriä korkea
- Tilavuus 190 000 m³
- Varastointikapasiteetti 8 GWh
- Lataus- ja purkuteho 40 MW
- Kuumimmillaan veden lämpötila yli 90 astetta
Lue lisää kaukolämmön varatumisesta!
Juttu on alunperin julkaistu Oulun Energian asiakaslehdessä 3/2021. Teksti: Kati Jurkko.
Energiantuotanto | Hiilineutraalius on Pohjoista voimaa