Murisevat sähkömittarit ja vaarallinen nollavika – tunnista kodin sähkölaitteiston vaaranpaikat
Kaksiosaisen blogisarjamme toisessa osassa Oulun Energia Sähköverkko Oy:n käyttöpäällikkö Matti Lehto on koonnut blogiin tärkeitä vinkkejä, mistä tunnistaa vaarallisen sähkölaitteiston nollavian, sekä kuinka huolehditaan sähkökeskuksen turvallisuudesta. Nämä yksinkertaiset ohjenuorat on syytä pitää mielessä osana kodin turvallisuutta.
Tunnista hengenvaarallinen nollavika
Ehkä kaikkein vaarallisin sähkölaitteiston vika on nollavika. Nollaviassa sähkönsyötön nollajohdin on irti tai huonolla kosketuksella. Nollavika voi olla myös sähkönsyötön puolella sähköyhtiön verkossa, kun esimerkiksi kaatunut puu on katkaissut ilmajohdon nollajohtimen. Nollavian sattuessa laitteet alkavat toimia oudosti: valot vuoroin himmenevät ja kirkastuvat, osassa taloa valo saattaa palaa himmeästi ja toisessa osassa taas kirkkaasti, tai lamput jopa hajoavat ylijännitteen seurauksena. Suihkusta, tiskipöydästä tai vastaavista paikoista voi saada sähköiskuja. Tällaisessa tilanteessa sähköt on välittömästi katkaistava pääkytkimestä koskettamatta metalliosia ja soitettava sähköyhtiön vikanumeroon. Sähköjä ei saa laittaa päälle ennen kuin sähköalan ammattilainen on todennut sen olevan turvallista.
Ammattilainen avuksi aika ajoin
Eräs toistuva vikailmoituksen aihe sähköyhtiölle on sähkömittarista kuuluva ääni – se niin sanotusti murisee. Tosiasiassa ääni ei tule mittarista, vaan kontaktoreista. Ne ovat sähkömagneettisia ohjauskytkimiä, jotka ohjaavat lämmityslaitteistoa, lämminvesivaraajaa tai muita sähkökeskuksen laitteita. Kun kontaktori alkaa tulla tiensä päähän, siinä oleva sähkömagneetti ei jaksa pitää riittävän tiukasti ja laite alkaa päristä. Kontaktorin sisäiset kytkimet eivät pysy kunnolla kiinni, niihin muodostuu palojälkiä ja ne alkavat lämmetä aiheuttaen lopulta palovaaran. Nämä sähkökeskuksen kontaktorit ovat asiakkaan omia laitteita ja niiden vaihto on sähköalan ammattilaisen työtä. Voimakas pärinä sähkökeskuksella on yleensä viallisen kontaktorin aiheuttamaa.
Puhtaus on puoli paloturvallisuutta
Harva tiedostaa, että myös sähkökeskuksia tulee huoltaa. Johtojen liitoskohdat löystyvät ajan saatossa tai saattavat olla valmiiksi löysällä huolimattoman asennuksen vuoksi. Kuormituksen vuoksi liitoskohta lämpenee, liitos löystyy edelleen ja kuumenee, aiheuttaen lopulta tulipalon. Tilannetta pahentaa, jos sähkökeskukseen kertyvää pölyä tai rakennusjätettä, kuten puupurua, ei ole koskaan siivottu pois.
Turvallisuuden kannalta olisi hyvä edes joskus tilata paikalle ”monttööri” eli sähköasentaja, joka tarkistaisi liitokset, puhdistaisi keskuksen ja tarvittaessa vaihtaisi vanhentumassa olevat kytkimet ja kontaktorit. Myös seinän vieressä olevien sähkökäyttöisten patterien puhdistaminen on tarpeen. Patterin vastus kuumenee, eikä kaipaa paloriskiä lisäävää pölyä kaveriksi. Sähköasentaja voi helposti myös lämpökuvata liitokset, jolloin riskitekijät saadaan varmasti esiin. Samalla asentaja voi tarkistaa, että kuormitus on tasainen, eikä keskuksessa ole niin sanottua vinokuormaa, jossa liittymän yksi osa kuormittuu kohtuuttomasti verrattuna muihin.
Lue lisää kodin sähköturvallisuusvinkkejä Matin sähköturvallisuutta käsittelevän blogisarjan ensimmäisestä osasta.