Voimalaitokset keräävät kesällä energiavarastoja tulevaa talvea varten
Voimalaitosten arki vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja kesällä lämmityksen tarve vähenee, kun ilmat lämpenevät ulkona. Ulkoapäin katsottuna saattaa vaikuttaa siltä, että voimalaitoksilla ei tapahdu mitään kesällä, mutta totuus on kuitenkin kaukana tästä. Kysyimme asiantuntijoiltamme, miten vuodenajat vaikuttavat voimalaitosten toimintaan, miten vähentynyt lämmityksen tarve näkyy polttoainehankinnassa ja mitä vaikutuksia nähdään kiertotaloudessa.
”Keväällä kaukolämpökuormien vähentyessä sopeutamme lämmöntuotannon määrän tarpeeseen ja yleensä maalis–huhtikuussa ajamme Toppilan voimalaitoksen alas odottamaan kesän revisiota ja syksyllä taas koittavaa starttia”, kertoo tuotantojohtaja Mikko Vesterinen. Revisiolla tarkoitetaan tarpeellisten korjausten ja vuositarkastusten tekoa – tavoitteena on tehdä tarvittavat korjaukset, jotta laitosta voidaan ajokaudella käyttää ilman häiriöitä. Vaikka Toppilassa meno hiljenee osittain kesän ajaksi, samoin ei tapahdu Laanilassa Oulun Energian biovoimalaitoksella. Tuotanto jatkuu läpi kesän ja Oulussa tarvittava kaukolämpöteho tuotetaan biovoimalaitoksella. Parhaassa tapauksessa loppukevään ja kesän aikana kaukolämpö voidaan tuottaa täysin biopolttoaineilla ja kierrätyspolttoaine SRF:llä, ilman turvetta.
Myös Oulun Energian ekovoimalaitos käy lähtökohtaisesti ympäri vuoden kahta lyhyttä revisiota lukuun ottamatta. ”Laitos toimii yleensä jatkuvasti täydellä teholla, joten vuodenajan vaihtelut eivät juuri vaikuta laitoksen toimintaan ja polttoainettakin syntyy laitokselle tasaisesti”, Vesterinen kertoo.
Vaikka muilla voimalaitoksilla toiminta ei välttämättä näy ulospäin, Merikosken voimalaitoksen kevään ja kesän työt näkyvät konkreettisesti kaupunkilaisille. ”Tulvista johtuvat virtaamahuiput ajoittuvat keväälle ja silloin tällöin virtaamahuiput voivat olla niin suuria, että joudumme juoksuttamaan tulevaa vettä ohi tuotantokoneiston – tämä näkyy kaupunkilaisille tulvauoman juoksutuksina”, Vesterinen kertoo. Merikosken voimalaitoksella tapahtuvat työt antavat kevään edetessä myös lupauksen kesästä. ”Varma kesän merkki on se, että Merikosken kalatie avataan ja kauneusaltaiden suihkulähdepumput asennetaan toimimaan”, Mikko naurahtaa.
Merikosken voimalaitoksella juoksutetaan vettä ohi tuotantokoneiston muun muassa kevään virtaamahuippujen aikana.
Kelirikkoja ja varaston täydennystä
Polttoainerintamalla kevään ja kesän tulo näkyy polttoaineen kulutuksen vähenemisenä ja varastojen tyhjennyksenä, kun viimeiset laitosten pihoille varastoidut polttoainevarastot käytetään pois. Tämän jälkeen uusia varastoja aletaan kerryttääti kun toimitusmäärä ylittää käyttötarpeen. Hankinnan kannalta kevään sää aiheuttaa oman haasteensa.
”Kevään tuliaisena tuleva kelirikko haastaa metsähakkeiden toimituksia, ja pääosa metsäjakeista toimitetaan kantavien tieyhteyksien varsilta. Kelirikon helpotuttua metsäjakeiden toimitukset jatkuvat taas metsäteiden varsilta” kertoo polttoainehankintojen johtaja Lauri Heilala. Kesän alusta antavat merkkejä myös Heilalan mukaan tukkimiehentäit, joita laitoksille pörräämään houkuttelee pihavarastoihin säilötty lähialueen sahojen toimittama sahanpuru. ”Keväällä, kesällä ja alkusyksyllä meilläkin välillä ’pörrätään’, että voidaan valmistautua tulevan talven ja lämmityskauden tarpeisiin” Heilala naurahtaa.
Kesäkiirettä kiertotaloudessa
Kevään ja kesän tulo tarkoittaa kiireitä kiertotalousyhtiöllemme Syklolle. ”Kesällä jätettä tulee enemmän, kun rakentaminen ja remontoiminen on vilkasta – tämä tarkoittaa myös sitä, että SRF-polttoainetta saadaan paikoitellen tuotettua enemmän kuin voimantuotanto kuluttaa”, kertoo Syklon toimitusjohtaja Teemu Koskela. Samoin kuin muuallakin, myös Syklolla tehdään kesällä valmisteluja talven varalle. Kesällä kerätyt varastot ovat talvella tärkeitä, sillä silloin jätettä on vähemmän saatavilla, vaikka kierrätyspolttoaineiden kulutus on kovaa. ”Kesän kiireestä tai talven pakkasista huolimatta meillä Syklolla mieli pysyy kuitenkin iloisena vuoden ympäri”, Koskela naurahtaa.
Syklon jätteiden lajittelulaitoksella Ruskossa tehdään kesällä valmisteluja talven varalle. Kuvassa tuotantopäällikkö Saara Palo-Oja ja käyttömies Eetu Hämäläinen.