Oulun Energian logo

Uusikatu 1-2 talojen katolle on asennettu yhtiön omat aurinkovoimalat.

Aurinkosähkön myynti tuo hyötyä taloyhtiön asiakkaille

31.05.2023

Omat aurinkovoimalat yleistyvät vauhdilla. Nyt myös taloyhtiöiden asukkaat voivat hyötyä rahallisesti aurinkosähkön myynnistä. Taloyhtiö voi perustaa energiayhteisön, joka mahdollistaa tuotetun sähkön käyttämisen asuntojen ja liiketilojen hyödyksi.

Kun sähkön hinta vuoden 2022 lopulla pomppasi, alkoi Oulun Energia Sähköverkko Oy:ssa ennenkokematon tilanne: sähköverkkoyhtiölle alkoi tulla lähes päivittäin aurinkopaneelijärjestelmäilmoituksia.

”Oulun Energia Sähköverkon alueella aurinkopaneelijärjestelmiä oli vuoden alussa noin 800. Tämän vuoden puolella uusista järjestelmistä on tullut kymmeniä ilmoituksia kuukaudessa”, kehityspäällikkö Mikko Kylli kertoo.

Aurinkopaneelijärjestelmästä tehtävän ilmoituksen pohjalta luodaan asiakastietojärjestelmään tuotantokäyttöpaikka. Asiakas tekee sähkönmyyjän kanssa sopimuksen, jossa sovitaan verkkoon siirtyvän ylijäämäsähkön myymisestä. Tämän jälkeen astuu voimaan myös tuotannon sähköverkkosopimus paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.

Aurinkosähkön myynnillä pienempiä laskuja taloyhtiön asukkaille

Nyt myös taloyhtiöiden on entistä kannattavampaa asentaa aurinkopaneelijärjestelmä. Kun aiemmin aurinkosähkön myynnistä saatavia tuottoja pystyi hyödyntämään vain kiinteistösähkössä, nyt siitä hyötyvät myös asukkaat – pienemmän sähkölaskun muodossa. Tämä on tullut nyt Suomessa mahdolliseksi sähkön osalta valtakunnallisen tiedonvaihtojärjestelmän, datahubin, kautta.

Siirto-ja-jakelu-Mikko-Kylli-1200x628px.jpg

”Taloyhtiöt voivat perustaa energiayhteisön ja sille oman, yhteisen aurinkopaneelijärjestelmän. Datahubin hyvityslaskennan avulla järjestelmän tuottama sähkö hyvitetään energiayhteisön jäsenille”, Kylli kertoo.

Kun taloyhtiö perustaa energiayhteisön, se ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle, mitkä sähkön käyttöpaikat yhteisöön liitetään ja sen, minkä osuuden kukakin ylijäämä- ja aurinkosähköstä saa. Tietojärjestelmään tallennetut tiedot kommunikoivat valtakunnallisen datahubin kanssa, ja hyvitys tapahtuu automaattisesti.

”Parasta tässä on, että kun laskenta tehdään tietojärjestelmissä, aurinkopaneelijärjestelmän asennus ei vaadi lisäinvestointeja tai -laitteita, vaan se on täysin samanlainen kuin aiemminkin”, Kylli sanoo.

Energiayhteisössä voi olla samalla sähköliittymällä olevia käyttöpaikkoja, ja tuotannon yhteenlaskettu nimellistehon tulee olla enintään 100 kVA jotta netotus on sallittua. Yhteisön jäsenet voivat olla asukkaita tai liiketiloja, tai se voi olla esimerkiksi kauppakeskus tai maatila. Energiayhteisö on sen jäsenille maksuton palvelu.

Artikkeli on julkaistu alun perin Oulun Energian asiakaslehdessä 1/23. Teksti Kati Jurkko

Sähköverkon sähkötorneja kuvattuna alaviistosta. Taustalla näkyy pilvetön taivas.

Sähköverkkopalvelut

Tutustu Oulun Energian jakeluverkkoalueeseen sekä palveluihin!

Tutustu palveluihimme!