Aurinkosähkön myynti tuo hyötyä taloyhtiön asukkaille
Yksityiset aurinkovoimalat ovat yleistyneet viime vuosina. Esimerkiksi taloyhtiö voi perustaa energiayhteisön, joka mahdollistaa tuotetun sähkön käyttämisen asuntojen ja liiketilojen hyödyksi. Lisäksi ylijäävän aurinkosähkön myynnistä voi olla rahallista hyötyä taloyhtiöiden asukkaille.
Kun sähkön hinta pomppasi vuoden 2022 lopulla, alkoi Oulun Energia Sähköverkko Oy:ssa ennenkokematon tilanne: sähköverkkoyhtiölle alkoi tulla lähes päivittäin ilmoituksia aurinkopaneelijärjestelmistä.
”Yhtäkkiä ilmoituksia tuli kymmeniä kuukaudessa. Aurinkopaneelijärjestelmien kokonaismäärä liki tuplaantui vuodessa”, kehityspäällikkö Mikko Kylli kertoo.
Vuoteen 2025 siirryttäessä ilmoitusvauhti on hieman rauhoittunut. Oulun Energia Sähköverkon asiakkuuspäällikkö Janne Kaarlela keroo, että tällä hetkellä Oulun Energia Sähköverkon alueella on 1350 aurinkopaneelijärjestelmää.
Aurinkosähkön myynnillä pienempiä laskuja taloyhtiön asukkaille
Myös taloyhtiöt asentavat aurinkopaneelijärjestelmiä kiinteistöihinsä tasaiseen tahtiin. Valtakunnallisen tiedonvaihtojärjestelmän, Datahubin, hyvityslaskennan avulla järjestelmän tuottama sähkö hyvitetään energiayhteisön jäsenille. Sitä ennen taloyhtiön pitää kuitenkin perustaa energiayhteisö.
Kun taloyhtiö perustaa energiayhteisön, se ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle, mitkä sähkön käyttöpaikat yhteisöön liitetään ja sen, minkä osuuden kukakin ylijäämä- ja aurinkosähköstä saa. Tietojärjestelmään tallennetut tiedot kommunikoivat valtakunnallisen Datahubin kanssa, ja hyvitys tapahtuu automaattisesti.
”Parasta tässä on, että kun laskenta tehdään tietojärjestelmissä, aurinkopaneelijärjestelmän asennus ei vaadi lisäinvestointeja tai -laitteita, vaan se on täysin samanlainen kuin aiemminkin”, Kylli sanoo.
Taloyhtiö voi perustaa energiayhteisön, kun sen aurinkopaneelien yhteenlaskettu teho on enintään 100 kilovolttiampeeria (kVA) ja kulutus- sekä tuotantokäyttöpaikat mitataan samalla mittauslaitteistolla. Energiayhteisön jäsenet voivat olla asukkaita tai liiketiloja, tai se voi olla esimerkiksi kauppakeskus tai maatila. Energiayhteisö on sen jäsenille maksuton palvelu.
Ilmoita omasta sähköntuotannostasi
Aurinkopaneelien käyttöönotosta on hyvä ilmoittaa Oulun Energialle hyvissä ajoin ennen asennusta. Ilmoituksen perusteella asiakastietojärjestelmälle luodaan tuotantokäyttöpaikka. Seuraavaksi asiakas tekee sähkönmyyjän kanssa sopimuksen, jossa sovitaan verkkoon siirtyvän ylijäämäsähkön myymisestä. Tämän jälkeen astuu voimaan myös tuotannon sähköverkkosopimus paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.
Kun ilmoitus on tehty ja sopimukset kunnossa, asiakas pääsee nauttimaan itse tuotetusta aurinkosähköstä ja verkon kautta siirtyvä ylijäämäsähkö menee automaattisesti sopimuksen mukaisesti myyntiin.
Omaa aurinkosähkön tuotantoa ja kulutuksen netotusta voi seurata reaaliaikaisesti OE Digipalvelussa. Tiedot siirtyvät automaattisesti valtakunnalliseen Datahubiin, joka varmistaa tiedonvaihdon eri osapuolten välillä.
Juttu on julkaistu alunperin Oulun Energian asiakaslehdessä 1/2023. Tekstiä päivitetty 4/2025.