Maalämpö
Maalämpö tarkoittaa maa- ja kallioperään sekä veteen sitoutunutta energiaa, jota voidaan maalämpöpumpun avulla hyödyntää. Uusiutuvana luonnonvarana maalämpö on ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Sen avulla voidaan öljylämmitykseen ja suoraan sähkölämmitykseen verrattuna laskea käyttöveden ja tilojen lämmityskustannuksia 60–80 %. Lämpöpumppujärjestelmällä tuotetun energian aikaansaama taloudellinen hyöty on parhaimmillaan taloyhtiöissä ja muissa suurissa kiinteistöissä.
Maalämpö on monen hyödyn energialähde
Kun uudiskohdetta suunnitellaan tai saneerauskohdetta kehitetään energiatehokkaaksi, kannattaa maalämpö ottaa mukaan säästö- ja mukavuustalkoisiin. Maalämpöpumppu tuottaa tasaisesti lämpöä talvella ja viilentää kesäkuumalla. Lisäksi se on lämmitysmuotona huolettomampi kuin polttamista vaativat lämmitystavat – kuten öljylämmitys ja puulämmitys. Laadukkaan lämmön lisäksi auringon tuottama ja maa- ja kallioperään varastoitunut energia säästää ympäristöä ja lämmityskustannuksia. Hiukkaspäästöjä ei vapaudu ilmaan ja energian tuotanto maasta kiinteistön käyttöön on prosessinakin ympäristöystävällinen. Mikäli kiinteistössä on öljy- tai suora sähkölämmitys, säästö lämmityskustannuksissa näkyy välittömästi.
Osuiko jokin tai kaikki tavoiteltavat hyödyt suunnitelmiisi, ja kohteesi sijaitsee Oulun talousalueella? Ota yhteyttä, niin suunnitellaan kiinteistöösi energiataloudellinen ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto.
Kiinteistön ostaja arvostaa vihreää maalämpöä
Maalämpöjärjestelmä lämmöntuotannossa on myös kiinteistöä myytäessä selkeä myyntiargumentti. Ympäristöystävällisyyden painoarvo on kasvanut koko ajan, ja epäilemättä tulee kasvamaan entisestään. Maalämpöjärjestelmään voidaan kytkeä myös muuta vihreää energiaa tuottavia järjestelmiä, kuten aurinkopaneeleita ja aurinkokeräimiä.
Kun kiinteistön käytettävyyttä parannetaan ja arvon nousua tavoitellaan, kannattaa maalämmön käyttöönotto selvittää samassa yhteydessä. Euromääräisesti kustannukset laskevat öljylämmityksen kohdalla noin 60–80 % riippuen siitä, onko kiinteistön lämmönjako toteutettu radiaattorein vai lattialämmityksenä. Lämmön laadussa ja energiatehokkuudessa paras yhdistelmä on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys.
Kun suunnitelmissa on satsata kestävään kehitykseen ja tulevaisuuteen, kannattaa uudis- tai saneeraushanketta suunnitellessa olla yhteydessä asiantuntijaamme. Kartoitamme, mitoitamme ja suunnittelemme maalämmön hyödyntämisen kohteessa, jotta energiatehokkuus tulisi huomioitua parhaalla mahdollisella tavalla käyttökustannuksissa.
Miten maalämpö toteutetaan?
Maa- ja kallioperään varastoitunutta maalämpöä voidaan hyödyntää tontin koosta riippumatta. Pienemmällä tontilla tehdään pystysuuntaisia energiakaivoja, ja laajemmilla tonteilla – kuten maatiloilla – putkisto voidaan asentaa myös vaakatasoon. Kun olemme viimeistelleet putkistoasennuksen jälkeen pihan, ei ulkotiloissa näy merkkiäkään uudesta järjestelmästä.
Maalämmön hyödyntämiseksi rakennuksen sisätilojen vaatimuksena on riittävän kokoinen pannuhuone tai vastaava tekninen tila. Maalämpöpumput ovat useimmiten jääkaapin kokoisia yksiköitä. Lisäksi tilaa vaativat käyttö- ja lämminvesivaraajat.
Kun kiinteistön omistajana harkitset maalämpöpumppua, sinun ei tarvitse hankkia pohjatietoja esimerkiksi maaperän koostumuksesta tai tontin ja rakennuksen soveltumisesta maalämmön käyttöönottoon. Koska haluamme varmistaa oikean mitoituksen ja suunnitelman kerralla, otat vain yhteyttä asiantuntijaamme. Toteutamme Oulun alueella palvelumme avaimet käteen -periaatteella suunnittelusta pihan viimeistelyyn.
Maalämpöpumpun hyödyt lyhyesti:
- sisätilan ja käyttöveden lämmityskustannukset laskevat 60–80 % verrattuna öljy- tai suoraan sähkölämmitykseen
- maalämpö on uusiutuva energian lähde
- huolettomampi ja ympäristöystävällisempi kuin polttoon perustuvat lämmitysjärjestelmät
- tuottaa tasalaatuista lämpöä ympäri vuoden
- maalämpöjärjestelmän yhteydessä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi aurinkopaneeleita
- nostaa kiinteistön arvoa
Kaukolämpö vs. maalämpö -opas
Lataa Kaukolämpö vs. maalämpö -oppaamme, jossa tarkastelemme molempien lämmitysmuotojen mahdollisuuksia, saatavuutta sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia.
Lue lisää ja lataa opasMaalämmön sopimusmallit
Voit valita toimituksen kahdesta eri sopimusmallista.
- Järjestelmätoimitus sisältää huolellisesti suunnitellun ja mitoitetun maalämpöjärjestelmän kertainvestointina. Lisäpalveluna tarjoamme ylläpito- ja huoltosopimuksen, jonka aikana me vastaamme järjestelmän moitteettomasta toiminnasta puolestasi.
- Energiaperusteisessa toimituksessa saneeraamme lämmitysjärjestelmäsi ja toimitamme energiaa esimerkiksi 15 vuoden sopimuskauden ajan sisältäen huollon ja ylläpidon. Energiaperusteisen toimituksen sopimuskauden päätyttyä laitteisto siirtyy omistukseesi.
Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on järkevää suorittaa myös lämmitysverkoston tasapainotus.