Oulun Energian logo

Oulun Energian Lauri Heilala ja Junnikkalan sahan Jussi Joensuu seisovat sahan pihalla.

Junnikkalan sahan yhteistyö käynnistyi – ensimmäiset puusivutuotteet saapuivat biovoimalaitokselle

24.01.2024 / Päivitetty viimeksi 25.01.2024 16.08

Junnikkalan sahan uusi sahalaitos aloitti toimintansa 4. joulukuuta 2023 Laanilan teollisuusalueella Oulussa. Samalla käynnistyi Oulun Energian ja Junnikkalan sahan yhteistyö, jossa tarjoamme sahalle sen tarvitseman lämmitysenergian ja sahalta ylijääneet bioenergianlähteet puolestaan hyödynnetään Oulun Energian voimalaitoksilla sähkön ja lämmön tuotannossa.

Uuden sahan käyttöönotto on sujunut odotetusti

Uuden sahan käyttöönotto on Junnikkalan sahan mukaan sujunut suunnitelmien mukaan ja ensimmäiset sahanpurua ja kuorta sisältävät kuormat ovat saapuneet sahalta hyödynnettäväksi biovoimalaitoksellemme.

”Uuden sahan ylösajo on aina oma prosessinsa ja vie noin puolisen vuotta. Kaikki on sujunut tähän mennessä suunnitelmien mukaan ja uskomme pääsevämme täyteen tuotantokapasiteettiin syksyn 2024 aikana”, kertoo Junnikkalan sahan metsäjohtaja Jussi Joensuu.

Uusilla puusivutuotteilla on merkittävä rooli Oulun Energian hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa

Kun Junnikkalan saha pääsee täydellä teholla vauhtiin, sen odotetaan käyttävän vuosittain noin 700 000 kiintokuutiometriä tukkipuuta. Sahalta ylijäämänä syntyvien energiakäyttöön soveltuvien puusivutuotteiden ja tähteiden määrä puolestaan tulee vastaamaan noin 15 prosenttia Oulun Energian vuosittaisesta polttoainetarpeesta.

”Hienoa, että ensimmäiset kuormat on nyt toimitettu onnistuneesti ja kaikki vaikuttaa lupaavalta jatkoa varten. Sahalta saamamme uusiutuvan bioenergiapolttoaineen määrä tulee olemaan merkittävä, ja se edistää Oulun Energian etenemistä kohti tavoitettamme eli hiilineutraalia energiantuotantoa vuonna 2030”, kertoo Oulun Energian polttoainehankintojen johtaja Lauri Heilala. 

Kuva: Sivutuotteena syntyvää sahanpurua lastataan autoon biovoimalaitokselle toimitettavaksi.

Yhteistyöllä saavutetaan synergiaetuja

Materiaalivirran pyöriminen samalla keskitetyllä alueella tuo merkittäviä synergiaetuja molemmille toimijoille niin ympäristö- kuin liiketoimintanäkökulmastakin tarkasteltuna.

”Tukit menevät kuorimosta läpi sahaukseen, jonka jälkeen kuori ja sahan puru tippuvat siiloihin, josta ne toimitetaan Oulun Energian voimalaitoksille. Junnikkalan sahan tukkien hakkuiden yhteydessä syntyy myös paljon hakkuutähteitä, joista merkittävä osa toimitetaan tienvarsihaketuksen jälkeen Oulun Energialle hyödynnettäväksi”, Joensuu lisää.

”Samalla alueella toimiminen on ehdoton etu. Kuormien toimittaminen on jouhevaa, kuljetusten ympäristövaikutukset mahdollisimman vähäiset ja samalla myös Oulun Energian huoltovarmuus paranee”, Heilala jatkaa. 

Kuva: Jussi Joensuu esittelee sahalla sivutuotteena syntyvää kuorta, joka hyödynnetään Oulun Energian energiantuotannossa polttoaineena.

 

Tutustu myös aiemmin julkaistuun Junnikkalan sahan ja Oulun Energian yhteistyötä koskevaan uutiseen tästä.