Tytäryhtiömme Syklo investoi 70 miljoonaa euroa Hyvinkäälle nousevaan kiertotalouskeskittymään
Kierrätysraaka-aineista vientibisnestä rakentava tytäryhtiömme kiertotalousyritys Syklo Oy investoi 70-80 miljoonaa euroa uuden kiertotalouskeskittymän rakentamiseen. Vahvaan kansainväliseen kasvuun tähtäävän Syklon uusinta patentoitua teknologiaa hyödyntävät tuotantolaitokset muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuudenkin kansainvälisessäkin mittakaavassa.
Oululaislähtöinen Syklo Oy hakee vahvaa kasvua investoimalla uuteen kiertotalouskeskittymään Hyvinkäällä. Syklo tiedotti noin vuosi sitten suunnittelevansa Suomen suurimman muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle.
Nyt tehty investointipäätös käynnistää hankkeen käytännön toteutuksen. Laitoskokonaisuuden toiminnan on tavoite alkaa jo vuoden 2026 alkupuolella. Suunnitteluvaiheessa hankkeen mittakaava kasvoi merkittävästi, sillä samaan kiertotalouskeskittymään nousee muovinkierrätyslaitoksen lisäksi myös alan uusinta teknologiaa hyödyntävä biokomposiittilaitos.
Yhteishanke on mittakaavassaan kansainvälisesti ainutlaatuinen ja nostaa Suomen kiertotalousosaamisen uudelle tasolle. Muovinkierrätyslaitos yksinään nostaa Suomen muovinkierrätyskapasiteettia 50 prosentilla. Jatkossa suomalaista jätevirtaa pystytään käsittelemään enemmän kotimaisesti ja jätevirrasta pystytään luomaan uusia ja markkinoiden laadukkaimpia raaka-aineita teollisuuden käyttöön.
”Tavoitteenamme on kasvattaa kiertotaloutta yhtenä suomalaisen viennin kärkenä. Suomen kierrätysaste on ollut pitkään Euroopan heikoimpia. Tällä investoinnilla käännämme koko maan suunnan. Syklon perimmäisenä missiona on rakentaa kestävämpää maailmaa, jossa materiaalit saadaan polttamisen tai kaatopaikkasijoittamisen sijaan kiertoon. Tällä investoinnilla siirrymme sanoista tekoihin ja mullistamme Suomen lisäksi koko Euroopan markkinaa ja globaalia kiertotalouskenttää”, kertoo Syklon toimitusjohtaja Teemu Koskela.
Uusilla tuotteilla markkinoiden parhaat ominaisuudet
Hyvinkään kiertotalouskeskittymän uusi laitoskokonaisuus yhdistää muovinkierrätyksen ja biokomposiitin valmistuksen. Yhteisinvestointi mahdollistaa merkittävät ympäristö- ja taloushyödyt. Uusi laitoskokonaisuus vähentää Suomen laskennallisia kasvihuonepäästöjä yli 160 000 tonnia (CO2eq) vuositasolla, joka vastaa noin 0,3-0,5 % koko maan fossiilisista CO2-päästöistä.
Lisäksi muovinkierrätyslaitos mahdollistaa jopa 25 miljoonan euron vuotuiset säästöt Suomen valtiontaloudelle EU:n muovijätemaksun (EU Plastic Tax) vähenemisen seurauksena. Säästöt perustuvat huonolaatuisten muovivirtojen kierrätyskapasiteetin merkittävään nousuun.
Muovinkierrätyslaitoksen lopputuotteena saatavaa Sykloplast-kierrätysmuovigranulaattia myydään suoraan asiakasyrityksille muoviteollisuuteen. Samaa kierrätysmuovigranulaattia voidaan lisäksi käyttää raaka-aineena viereen rakentuvassa biokomposiittilaitoksessa.
”Laitosten välillä on useita synergiaetuja. Biokomposiittilaitos käyttää raaka-aineenaan muovinkierrätyksessä syntyvää granulaattia, mikä vähentää kuljetuskustannuksia ja mahdollistaa laadullisesti korkeatasoisen lopputuotteen valmistamisen. Syklon omalla patentilla valmistettu biokomposiitti on teknisiltä ominaisuuksiltaan markkinoiden parasta”, Koskela summaa.
Muovinkierrätyslaitos, joka hyödyntää skotlantilaisen Impact Recyclingin kehittämää alallaan uniikkia muovinlajitteluteknologiaa, tulee olemaan kapasiteetiltaan 50 000 tonnin laajuinen. Biokomposiittilaitoksella puolestaan hyödynnetään Syklon omaa patentoitua märkärainausteknologiaa, jossa prosessin aikana syntyvät vesi ja jätevesi pystytään käyttämään uudelleen laitoksen suljetussa kierrossa. Biokomposiittilaitoksen lopputuotekapasiteetti ensimmäisessä vaiheessa on 8000 tonnia.
Syklocomp masterbatch-biokomposiittia pystytään hyödyntämään muovin lujitteena muun muassa pakkausteollisuudessa, sekä elektroniikka- ja kuljetusvälineteollisuudessa. Biokomposiitilla voidaan korvata perinteisiä lujitteita kuten talkkia tai lasikuitua ja pienentää siten lujitettujen muovien hiilijalanjälkeä sekä mahdollistaa kierrätysraaka-aineiden hyödyntäminen muovien lujituksessa.
Pohjolasta kasvun kautta globaalien ratkaisujen tekijäksi
Hankkeen paikalliset vaikutukset ovat huomattavia: uusi yhteislaitos tuo Hyvinkäälle yli 100 uutta kiertotalouden työpaikkaa. Osaajia työllistetään laajalla skaalalla laboranteista prosessityöntekijöihin.
Syklon tuotteiden liikevaihto syntyy pääosin vientimarkkinoilla. Kasvu on Syklon tekemisen ytimessä ja toimintaa halutaan laajentaa entistä vahvemmin myös Euroopan ulkopuolisille markkinoille Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan.
”Syklon tavoite on vahvasti kansainvälistymisessä ja kasvussa. Viennin kautta voimme tuoda Suomeen merkittävästi uutta kasvua, kansainvälistää suomalaista osaamista, sekä moninkertaistaa positiivisen hiilikädenjälkemme pienentämällä teollisuuden päästöjä Suomen lisäksi globaalilla tasolla. Tähän asti iso osa Suomessa kierrätetystä muovista on toimitettu ulkomaille käsiteltäväksi. Nyt tämä hoituu paikallisesti ja toiminnasta koituva taloudellinen lisäarvo jää Suomeen”, linjaa Koskela.
Kiertotalouden kasvuyrityksenä Syklolla on vahva ideologinen pohja: jotain on tehtävä, sillä nykyinen maailmantilanne ja kulutus ovat kestämättömällä pohjalla. Koska ihmisten kulutuskäyttäytymiseen on hidasta vaikuttaa, voi Syklon ratkaisuilla pienentää kulutuksesta johtuvien jätemerien päätymistä polttoon tai kaatopaikoille. Ratkaisu ei korjaa kuluttamisen ongelmia, mutta se vähentää kuluttamisesta syntyvän jätteen määrää ja sitä kautta Suomen hiilijalanjälkeä.
Lisätiedot:
Teemu Koskela
toimitusjohtaja, Syklo Oy
teemu.koskela(a)syklo.fi
+358 50 400 8721
Eero Martikainen
Head of Partnerships, Syklo Oy
eero.martikainen(a)syklo.fi
+358 50 431 3985