Oulun Energia selvittää geolämmön mahdollisuuksia
Oulun Energia on mukana geolämpökonsortiossa, joka toteuttaa poraushankkeen Tampereella. Hankkeessa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella. Hankkeessa on mukana 15 energiayhtiötä Suomen eri kaupungeista Rovaniemeltä Vantaalle ja Vaasasta Joensuuhun. Porausteknologia tulee Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä.
”Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu suljetussa kierrossa”, avaa hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen.
Energiayhtiöiden muodostama Kaupunkilämpö-konsortio testaa vesivasaratekniikkaa ensin Tampereen Tarastenjärvellä, Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeessa. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo. Poraaminen aloitettiin tänään.
”Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin”, lupaa Joronen.
Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde. Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava ja huoleton lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsee hyödyntämään maaperän lämpöä ilman teknisiä muutoksia lämmönjakohuoneessa.
Geolämmön etuja ovat mm. sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.
Oulun Energian tavoitteena ilmastoystävällinen kaukolämpö
Oulun Energia tutkii ja testaa aktiivisesti uusien energialähteiden käyttöä kaukolämmön tuotannossa. Oulun Energia tuottaa jo nyt hiilineutraalia kaukolämpöä uusiutuvalla energialla ja hyödyntämällä kauppojen hukkalämpöä. ”Kaukolämpöverkosto toimii alustana, jonka avulla voidaan tehdä nopein muutos ilmastoystävälliseen lämmitysenergiaan kaupungeissa”, toteaa Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.
Geolämpöä tutkitaan yhtenä mahdollisena vaihtoehtona ilmastoystävällisen kaukolämmön tuotantopalettiin. ”Tämä voi olla yksi osa ratkaisua, jolla korvataan kokonaan polttamiseen perustumattomalla lämmöntuotannolla ensi vuosikymmenellä käytöstä poistuva Toppila 2 -voimalaitosyksikkö”, arvioi Vanhala.
Tämän kokeilun kautta Oulun Energia saa arvokasta tietoa geolämmön mahdollisuuksista. ”Haluamme tehdä kaukolämmitysjärjestelmän muutoksen vastuullisesti ja turvallisesti. Mikäli Tampereen koekaivon tulokset ovat lupaavia, myös oululainen geolämpö lämmittää kotejamme tulevaisuudessa”, Vanhala toteaa.
Hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Suomen Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.
Lisätietoja:
Pertti Vanhala, Oulun Energia
Jukka Joronen, Tampereen Sähkölaitos