Oulun Energian logo

Tytäryhtiömme Syklo Oy on tehnyt päätöksen vaiheittaisesta etenemisestä Suomen suurimman muovinkierrätyslaitoksen rakentamiseen liittyen

29.08.2024 / Päivitetty viimeksi 09.00

Oulun Energian tytäryhtiö Syklo Oy uutisoi helmikuussa suunnittelevansa Suomen suurimman muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle. Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos tulee kasvattamaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia ja mahdollistaa jopa 25 miljoonan euron vuotuiset säästöt Suomen valtiontaloudelle EU:n muovijätemaksun (EU Plastic Tax) vähenemisen seurauksena. Laitos myös vähentää Suomen laskennallisia kasvihuonepäästöjä enimmillään jopa 160 000 tonnia (CO2eq) vuositasolla, mikäli kaikki laitoksen kierrättämä muovi on pois poltosta. Hankkeen strategisena kumppanina toimii skotlantilainen Impact Recycling.

Muovinkierrätyslaitoksen rakentamista tullaan edistämään vaiheittain. Aikaisemmin päätös tehtiin vaiheen yksi edistämisestä, joka piti sisällään muun muassa hanke- ja rakennussuunnittelun. Nyt etenemisestä on päätetty myös vaiheen kaksi osalta. Vaihe kaksi pitää sisällään detaljisuunnittelun loppuunsaattamisen, Hyvinkään kiinteistön kehittämistoimia, kuten maatöitä ja metsän raivaustöitä sekä rakentamisen ja laitehankintojen kilpailutukset. Maanrakennustyöt on jo aloitettu ja ne saadaan päätökseen syksyn aikana. Vaiheittainen eteneminen mahdollistaa projektin pysymisen alkuperäisessä aikataulussa.

Moni jäte- ja kierrätysraaka-aineisiin liittyvä liiketoiminta, kuten muovin kierrätys, on ympäristöluvan varaista toimintaa. Päätös vaiheen kolme ja neljä osalta tehdäänkin sitten, kun ympäristönlupahakemusprosessi on saatu päätökseen. Ympäristölupa on hankkeen etenemisen kannalta kriittisessä asemassa. Vaiheet kolme ja neljä pitävät sisällään tuotantorakennuksen sekä kaupallisten tuotantolinjojen rakentamisen.

”Muovikierrätyslaitos on merkittävä edistysaskel koko Suomen kiertotalousmarkkinalle, sillä laitoksessa pystytään erottamaan ja kierrättämään runsaasti epäpuhtauksia sisältäviä muovijätevirtoja, jotka nykyisellään päätyvät poltettavaksi. Olemme odottavaisilla mielin, että myös tarvittavat lupa-asiat tulisivat nopeasti hyväksytyksi, jotta pääsemme etenemään hankkeen kanssa seuraavaan vaiheeseen”, sanoo Syklo Oy:n toimitusjohtaja Teemu Koskela.

”Hankesuunnittelu on edennyt erittäin hyvin, eikä hankkeessa tähän mennessä ole ilmennyt normaalista poikkeavia haasteita. Laitoksen suunnittelutyö etenee aikataulussa ja rakennus- sekä laitetoimittajakumppanien kilpailutus on hyvässä vauhdissa”, toteaa Syklo Oy:n Head of Technology Petteri Asikainen.

”Onhan se hienoa nähdä kuinka pitkäaikainen suunnittelutyö alkaa konkretisoitumaan maatöiden ja kilpailutusten edetessä. On erittäin mielenkiintoista olla rakentamassa näin merkityksellistä laitosta”, jatkaa Asikainen.

Syklon tavoitteena on kasvaa valtakunnalliseksi ja kansainväliseksi kiertotalouskumppaniksi, joka uudistaa kiertotalousmarkkinaa nostamalla esiin myös alaan liittyviä haasteita, tuomalla niihin ratkaisuja, sekä muuttamalla alan ajattelua aiempaa kestävämpään suuntaan. Hyvinkään muovinkierrätyslaitos on vasta alkua ja tulevaisuuden suunnitelmissa on toiminnan laajentaminen Pohjoismaihin sekä Baltiaan, ja myöhemmin myös muualle Eurooppaan.


Lisätietoa antaa:

Teemu Koskela
toimitusjohtaja, Syklo Oy
p. 050 400 8721
teemu.koskela@syklo.fi

Petteri Asikainen
Head of Technology, Syklo Oy
p. 040 610 4530
petteri.asikainen@syklo.fi


Syklo Oy tekee kiertotaloudesta helppoa ja kannattavaa. Yhtiö synnyttää jätteistä uusia tuotteita, ennennäkemättömiä innovaatioita ja puhtaampaa energiaa. Syklolla on vahva kasvustrategia, jossa yhtiö keskittyy kiertotalouden kansainväliseen kehittämiseen ja kasvattamiseen kahdessa kärkiekosysteemissä: rakennusmateriaalien kiertojen sulkeminen ja biovirroista uusia tuotteita. Syklo Oy on Oulun Energia -konserniin kuuluva tytäryhtiö. Yhtiön liikevaihto on noin 23 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: www.syklo.fi