Oulun Energian logo

Näkymä Merikosken kalatien kalaportaisiin.

Merikosken kalatie suljetaan kauden 2024 osalta vk 43

21.10.2024 / Päivitetty viimeksi 08.00

Merikosken kalatie on avoinna aina toukokuusta lokakuuhun asti. Merikosken kalatien vesitys lopetetaan tämän vuoden osalta maanantaina 21.10.

Sulkeminen on tehtävä ennen talven ja pakkasten tuloa, jotta laskentalaitteisto ja kalatie eivät rikkoonnu. Sääennusteet vaikuttavat kalatien sulkemisen ajankohtaan. Varmistamme sulkemisen yhteydessä, ettei nousevia kaloja jää jumiin. Nostamme mahdollisesti jumiin jääneet yksittäiset kalat pois kalatieltä.

Tänä vuonna kalatietä pitkin nousi noin 360 lohta ja 500 taimenta. Lohia nousi selvästi viime vuotta vähemmän, mutta puolestaan taimenia enemmän. Ahvenia, lahnoja ja särkiä puolestaan nousi lähes 600 kappaletta eli jonkin verran edellistä vuotta vähemmän. Kauden suurin kala nousi kalatietä pitkin heinäkuussa ja lohella oli mittaa noin 110 cm.

Lasaretin padon kautta vesitämme ympärivuotisesti Lasaretin haaran pääuomaa ja Hupisaarten puroja. Virtaamaa madalletaan syksyisin tulevaa talvea varten. Hupisaarten purot toimivat vaelluskalojen tärkeänä lisääntymis- ja elinympäristönä.