Oulun Energian logo

Oulun Energian työntekijä seisoo selkä kameraan päin ja katselee työmaata.

Sähkön jakeluverkon saneeraus- ja rakennustyömaat

16.07.2024 / Päivitetty viimeksi 12.08.2024 09.18

Oulun Energia Sähköverkko Oy saneeraa vanhaa ja rakentaa uutta sähköverkkoa kuluvan vuoden ja ensi vuoden aikana. Verkon saneerauksella vastataan sähkön toimitusvarmuuteen sekä ylläpidetään olemassa olevaa sähköverkkoa. Verkon uudisrakentaminen liittyy uusiin sähkön liityntätarpeisiin. Rakennustyömaita on kuluvan kahden vuoden aikana eri puolilla Oulua.

Oulun Energia Sähköverkko Oy saneeraa vanhaa ja rakentaa uutta sähköverkkoa eri puolilla jakelualuettaan kuluvan vuoden ja ensi vuoden aikana. Rakennusohjelmasta noin 40 prosenttia on verkon uudisrakentamista ja 60 prosenttia verkon saneeraamista.

Osa jakeluverkon saneeraustyömaista liittyy Oulun Energia Sähköverkko Oy:n kesäkuussa julkaisemaan jakeluverkon kehittämissuunnitelmaan ja siinä kuvattuihin tarpeisiin. Suunnitelmassa kuvataan, kuinka Oulun Energia Sähköverkko Oy kehittää sähköverkkoaan, jotta sen kapasiteetti on riittävä ja jotta se täyttää sähkömarkkinalain sille asettamat vaatimukset sähkön toimitusvarmuudesta. Asiakkailla on ollut mahdollisuus kommentoida kehittämissuunnitelmaa antamalla palautetta siitä. Palaute on huomioitu kehittämissuunnitelmaa laatiessa.

Sähköverkon uudisrakentaminen uusille kaava-alueille

Verkon uudisrakentamisesta noin 40 prosenttia liittyy uusiin sähköliittymiin ja loput 60 prosenttia liittyy uusien asuin-, palvelu- ja teollisuusalueiden sähköverkon rakentamiseen. Uusien kaava-alueiden rakentamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa niin, että kaikki sähköverkon rakentaminen tapahtuu katu- ja muun infrarakentamisen yhteydessä.

Tämän vuoden merkittävin sähköverkon uudisrakentamiskohde on tuleva asuntomessualue Hartaanselänrannassa. Ensi vuonna uutta sähkönjakeluverkkoa rakennetaan uusille asuinalueille, kuten Sarvikankaalle, Heikkilänkankaan pelloille, Ellinsuolle ja Korvenkylään sekä Ritaportin uudelle palveluiden kaava-alueelle.

Saneeraaminen turvaa sähkön toimitusvarmuuden

Sähkömarkkinalaki asettaa verkkoyhtiöille vaatimuksen, jonka mukaan asemakaava-alueella myrskyistä tai lumikuormasta johtuvat sähkökatkot eivät saa kestää yli 6:ta tuntia ja asemakaava-alueen ulkopuolella 36:ta tuntia. Oulun Energia Sähköverkko Oy varmistaa vaatimuksen täyttymisen korkean maakaapelointiasteen avulla. Noin puolet tämän vuoden ja ensi vuoden saneeraustyömaista liittyy toimitusvarmuuden parantamiseen ja loput liittyvät verkon ikääntymisestä johtuvaan kunnostamiseen.  

Tänä vuonna jakeluverkkoa saneerataan Saviharju-Lamukangas-alueella, Juurusojalla, Yli-Iin Maalismaalla ja Rajakylässä. Tulevana vuonna merkittävimmät verkon saneerauskohteet sijaitsevat Kiimingissä.