Kalatie lukuina
Merikosken kalatie rakennettiin kesällä 2003, ja se on näyttävin osa kaloja koskevaa ympäristötyötämme. Kalatie on toiminut koko ajan pääosin hyvin. Tähän mennessä kalatietä pitkin on noussut lähes 16 000 lohta ja yli 3 000 taimenta.
Rakentamista edelsivät vuosia kestäneet laajat tutkimukset. Niissä etsittiin – ja löydettiin – sopivaa sijoituspaikkaa suuaukoksi sekä selvitettiin eri kalalajien nousukäyttäytymistä koeportaassa ja entisen koskiuoman kivikkoja peittävässä vesipeilissä.
Suomen pisin kalatie
- Pituus 750 metriä
- Portaita 64
- Leveys 2,8–7 metriä
- Syvyys noin 2 metriä
- Nousu 11 metriä
- Virtaama 1,2–2 m3/sek.
- Kustannukset 1,2 miljoonaa euroa
Tutkimustietoa nousukaloista
Merikosken kalatien toimivuutta on tutkittu vuosien varrella yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Kehittämistä on edelleen tietä pitkin nousevien kalojen määrän lisäämisessä. Toivottavaa myös olisi, että lohet saataisiin nousemaan jokeen aikaisemmin ja hakeutumaan kalatielle ilman pitkää viivettä.
Kalatien läpikulkuliikennettä seurataan koko ajan. Reitin loppupäässä on tarkkailuhuone, jonka akvaarioikkunan läpi voi tarkkailla nousevien kalojen liikkeitä. Nettikamera on suunnattu tähän ikkunaan. Kaikki kalatiestä jokeen nousevat kalat videoidaan, minkä perusteella määritetään nousseiden kalojen määrät, laji, pituus, paino ja mahdollisesti myös sukupuoli.
Tilastojen valossa nousuhaluja on ollut lohen lisäksi taimenella, ahvenella, lahnalla ja särjellä. Onpa kalatien kautta kulkenut muutama siika ja harjuskin. Laskurin informaation perusteella tiedetään esimerkiksi, että suurimpia kalatiellä kulkijoita ovat olleet 18,2-kiloinen lohi (8.8.2023), 7,2-kiloinen taimen (18.9.2023) tai että kiireisin päivä kalatiellä oli 12.9.2019, jolloin yhden päivän aikana nousi 245 lohta.
Vuoden vierailija 2022 oli puolestaan 89 cm pitkä saukko (25.5.2022).
Lohikalojen nousu kalatiessä
Voit tutustua kuukausikohtaisiin kalojen nousutietoihin taulukon alla olevista tilastoista.